Categorieën

Archief

Help, opleidingsbudget over! Blijf investeren in je vaardigheden en de toekomst

Geschreven door Martine Joosten

Blijf investeren in je vaardigheden, problem solving skills hebben de toekomst! zegt World Economic Forum

De zomer nadert alweer zijn einde. De halfjaar gesprekken hebben plaatsgevonden. Waar moet de focus nog op liggen voor de rest van het jaar? En als je je horizon iets verbreedt wat ligt er dan in het verschiet? Waar zou je het (resterende) opleidingsbudget aan besteden?

Toekomstbestendig

Een opleiding die “toekomstbestendig” is zou ik zeggen. Maar ja, wat brengt de toekomst? Volgens het World Economic Forum (WEF)  (rapport "the Future of jobs"), worden we geconfronteerd met uitdagingen die te maken hebben met de nieuwe en alsmaar veranderende mobiele technologieën, big data, nieuwe energieën en “the internet of things”. De potentie in efficiency-verbeteringen zijn zeer groot, maar de complexiteit neemt navenant toe.  Het oplossen van problemen wordt er daardoor niet altijd gemakkelijker op. 

Welke training je ook gaat volgen, je zult, gezien de snelheid van technologische vooruitgang, eigenlijk altijd achterlopen. Het is ook duidelijk dat een aantal technische vaardigheden niet langer nodig zijn als gevolg van die verdere automatisering. Maar op het gebied van professionele diensten, informatie- en communicatietechnologie is de verwachting dat meer complexe probleemoplossende vaardigheden en analytisch denken nodig is. Waarom? – puur door de toegenomen complexiteit, de integratie en internet-verbindingen die onze “coole gadgets en tools” met zich mee brengen.

Investeren

Laat je hierdoor overigens niet ontmoedigen. De conclusie, die ditzelfde forum trekt, is dat het belangrijk is om te blijven investeren in de ontwikkeling van vaardigheden van de huidige werknemers om effectieve samenwerking en kennisuitwisseling te waarborgen. Daarbij wordt ook aangegeven dat het vaardigheden moeten zijn die mensen in staat stellen om ze flexibel te laten om gaan met die nieuwe (technologische) situaties. Het WEF concludeert dat “complex problem solving” gemiddeld als verreweg de belangrijkste vaardigheid voor alle sectoren naar voren komt.

Samen de toekomst aan gaan - kritisch denkvermogen mobiliseren

Door samen een gemeenschappelijke en eenduidige aanpak te kiezen voor het oplossen van problemen, zullen werknemers het kritische denkvermogen van de organisatie mobiliseren. Daarmee wordt elke technologische vooruitgang geen angstige toekomst, maar een gegeven waarmee omgegaan kan worden.

Dus, als je voor de beslissing staat een opleiding te kiezen. Kies er een die “levensbestendig” is ‘en met een lange houdbaarheidsdatum.

Kepner-Tregoe – levert al 60 jaar de gouden standaard voor Problem Solving & Decision Making.

()